• bedrijf-02
  • aardappelveld-03
  • tarweveld2

Uien teelt

Zodra de vorst uit de grond is en de grond bewerkt kan worden, begint het landwerk voor de uien. Dit kan soms al eind februari.

Eerst worden de bovenste laag van het land met de rotorkopeg lostgemaakt en daarna worden de uien met de uienzaaimachine gezaaid. Het uienzaad is gecoat. Dit is om ze zorgen dat de uien gelijkmatig worden gezaaid.

Afhankelijk van de temperatuur komen de uien na enkele weken boven. Een ui komt eerst met een dubbelgevouwen pijpje boven. De punt van het eerste pijpje zit dan dus nog in de grond. Deze fase van de teelt wordt het kramstadium genoemd. Als deze verder groeit kom ook de punt van het pijpje naar boven, waardoor er een soort vlaggetje ontstaat. Dit is het vlagbladstadium. Daarna komt het 1e echte pijpje naar boven. Het blad van een ui is niet vlak zoals een blad van een boom maar rond en kokervormig.

Pas eind juni worden de uien gevormd. Dit wordt het bolstadium genoemd. Eind juli tot augustus worden de uienstengels zo zwaar dat ze omvallen. De uien gaan dan strijken. Het loof van de uien sterft langzaam af. Als het loof volledig is afgestorven kunnen de uien worden gerooid. Ze worden dan uit de grond gelicht en het loof wordt er afgeklapt. Vervolgens komen ze weer op de grond te liggen in het zwad. Hier blijven ze nog enkele dagen liggen om ze nog goed te laten drogen.Dit voorkomt dat grond aan de uien gaat plakken.

Als de uien droog genoeg zijn worden ze opgezocht en in de schuur gereden. Hier worden ze 6 weken continu geventileerd om de stengels volledig in te drogen. Dit voorkomt stengelrot. Zodra de uien krakend droog zijn, kunnen ze worden verkocht.

Zie hier een filmpje over het laden van de uien filmpje uien inschuren.

 

 

Herkend u dit ook?  U heeft een uitje nodig in de soep, vlees of een lekkere frikandel. Vaak is een ui te groot en houd u de helft over.  Dit is niet wat u wilt. Wij hebben uien in alle maten. Kleine snipperuitjes, maar ook super grote uien voor in de hutspot, uiensoep of hachee. Ook  de maten tussen de snipperuitjes en de super grote uien zijn bij te koop. Voor elk gebruik wat wils dus.

Adresgegevens

Adres: Lange Molenweg 24
Postcode: 1842 EN
Plaats: Oterleek
Telefoon: 072-503-9707
Email: info@potjesakkerbouw.nl

Openingstijden

Maandag: 09:00 - 17:00
Dinsdag: 09:00 - 17:00
Woensdag: 09:00 - 17:00
Donderdag: 09:00 - 17:00
Vrijdag: 09:00 - 17:00
Zaterdag: 09:00 - 17:00
Zondag: Gesloten
En op afspraak
Copyright © 2020 Potjes Akkerbouw - Realisatie en hosting door GraphicGenie