• bedrijf-02
  • aardappelveld-03
  • tarweveld2

Aardappel recepten

Aardappels koken

Schil de aardappelen en maak ze schoon. Snij ze in gelijkmatige, niet te grote stukken. Doe ze vervolgens in de pan en zorg ervoor dat de aardappels voor
de helft onder water staan. Doe er naar behoefte een beetje zout op. Houd de deksel op de pan bij het koken. Breng de aardappels daarna op de hoogste stand aan de kook. Als de aardappels koken terugschakelen zodat de aardappels net blijven koken. Afhankelijk van de grootte van de stukken en het ras zijn de aardappels in 20 tot 40 minuten gaar. Aardappels zijn gaar als je er met de vork in kunt prikken. Giet de aardappels af en stoom ze nog even droog op de warme plaat.

Wat kan er mis gaan
Als er te weinig water in de pan zit, kunnen ze aanbranden.
Als de stukken aardappel niet gelijkmatig van grootte zijn, is het mogelijk dat de grote stukken niet goed gaar zijn.
Als je de aardappels te lang kook kunnen ze uit elkaar vallen. Dit gebeurd vooral bij kruimige aardappelen. Gebruik bij kruimige aardappels een minimum aan water, maar let dan wel op dat ze niet aanbranden.
Als een aardappel groen is bij het schillen, zullen de groene delen niet gaar worden.

Haast?
Heeft u geen tijd om vlak voor het eten aardappels te koken, dan kunt u de aardappels ook eerder aan de kook brengen met iets meer water. Zodra de aardappel kookt zet u de kookplaat uit. De aardappel gaart zo langzaam verder. Als u aan het eten toe bent kunt u de aardappels weer aan de kook brengen en na enkele minuten zijn ze nu gaar.

Aardappelpuree

Als u gekookte aardappels over heeft kunt u hier gemakkelijk aardappelpuree van maken.
U haalt de gekookte aardappels door de groentezeef of stamt ze met de stamper. Doe hierbij nog wat melk, boter, nootmuskaat en peper en klop dit met een houten lepel goed door elkaar.

Aardappelroosjes

Aardappelsroosjes maak je door gekookte aardappels fijn te stampen of zeven. Hier doe je boter bij en een ei per 250/300 gram aardappels. Op smaak maken met peper en zout. Doe het mengsel vervolgens in een spuitzak en maak hiermee rozetjes op de bakplaat. Doe deze vervolgens een half uur in de oven op ongeveer 200 graden.

Zelf gemaakte patat

Van aardappels kunt u heel eenvoudig de heerlijkste patat maken.
Schil de aardappelen en maak ze schoon.
Gebruik een frietsnijder of snij de aardappel in de lengte in plakken en de plakken in repen. Was deze reepjes goed schoon, zodat het aanhangende zetmeel weg is. Droog de reepjes goed af, want water en vet gaan niet samen.
Deze reepjes kunt u frituren op 170°. U kunt ze in 1 keer bakken in ongeveer 8 à 9 minuten of u bakt ze in 2x. In het laatste geval haalt u de frietjes na 3 minuten uit de frituur, laat ze vervolgens afkoelen en bak ze daarna af in 5 minuten. Zelf kiezen we altijd voor optie 1. De friet is dan van binnen heerlijk zacht en niet droog.
U hoeft natuurlijk geen reepjes te maken, ook elke andere vorm is mogelijk.
Denk een aan plakjes aardappel, waar je vervolgens een vormpje in drukt. Ideaal voor kinderpartijtjes.
Ook appelschijfjes zijn mogelijk. Denk dan wel even aan de baktijd.

Zelf chips maken

Als je de aardappel in hele fijne plakjes snijdt met mes of met een keukenmachine kun je deze plakjes ook frituren. Ook deze plakjes goed wassen en drogen. Vervolgens frituren tot ze mooi van kleur zijn. Uit het frituur wat peper, zout of andere kruiden erop en u heeft zo u eigen chips.

Denk er wel aan bij het frituren, hoe heter het vet, zoveel meer kans op schadelijke stoffen. Frituur daarom niet te heet. Dit is ook niet nodig als de producten op kamertemperatuur zijn.

Adresgegevens

Adres: Lange Molenweg 24
Postcode: 1842 EN
Plaats: Oterleek
Telefoon: 072-503-9707
Email: info@potjesakkerbouw.nl

Openingstijden

Maandag: 09:00 - 17:00
Dinsdag: 09:00 - 17:00
Woensdag: 09:00 - 17:00
Donderdag: 09:00 - 17:00
Vrijdag: 09:00 - 17:00
Zaterdag: 09:00 - 17:00
Zondag: Gesloten
En op afspraak
Copyright © 2021 Potjes Akkerbouw - Realisatie en hosting door GraphicGenie