• bedrijf-02
  • aardappelveld-03
  • tarweveld2

Aardappel teelt

De aardappels worden als het mogelijk is begin april gepoot. Dit wil zeggen dat de pootaardappelen met de pootmachine in de grond worden gezet. De bovenste 5 cm van de grond wordt hiervoor losgemaakt zodat deze gebruikt kan worden om kleine ruggen te maken. De grondtemperatuur moet dan boven de 8 à 10 graden zijn.

De pootaardappelen worden tussen de 27 en 40 cm afstand van elkaar gepoot. Hoe dichter de aardappels op elkaar staan, zoveel kleiner als de aardappel blijft. De meeste consumptie aardappelen worden dicht bij elkaar gepoot, terwijl de frietaardappelen verder uit elkaar worden gezet.

De pootaardappel is een aardappel van vorig jaar die speciaal hiervoor wordt geteeld. Bij de teelt van het pootgoed worden de planten geselecteerd. Planten die geïnfecteerd zijn door virussen of bacteriën worden verwijderd.

Na enkele weken beginnen de aardappels in de rug te groeien. Het wordt dan tijd om een grotere rug te maken. Dit gebeurd met een ruggenfrees.

De aardappels groeien rustig door. De plant wordt steeds groter en de planten beginnen elkaar te raken. De aardappel wordt dan ook gevoelig voor schimmels. De meest bekende en gevreesde schimmel is de phytopthora schimmel. Deze schimmel tast het blad aan en trekt dan via de stengel naar de knol. Deze gaat hierdoor rotten. De schimmel verspreid zich wel tot 30 km door de lucht.

Om te voorkomen dat de planten en dus ook de knollen hiervan ziek worden, wordt er wekelijks een beschermend laagje op de bladeren van de aardappelplant gespoten.

Afhankelijk van het ras komen na 6 weken de eerste nieuwe aardappels aan de plant. Deze groeien uit tot de aardappels die weer worden gerooid. De aardappel die de grond is in gegaan verteerd langzaam.

De oogsttijd van de aardappel is vanaf begin augustus voor de vroege rassen tot oktober voor de latere rassen. De meeste aardappelen worden daarna in de schuur bewaard tot het tijd is om deze af te leveren. De aardappels die lang worden bewaard worden bij het inschuren behandeld met een chloorverbinding om te voorkomen dat ze gaan uitlopen.

Bewaar adviezen

Aardappels worden groen als ze in het licht komen. Dit groen in de aardappel is niet gezond voor de mens. De aardappel moet daarom in het donker worden bewaard. Als u een aardappel met een kleine groene plek heeft, kunt u het beste het groene gedeelte verwijderen. Een groene aardappel zal hard blijven met koken.

Aardappels kunnen niet tegen de vorst. Als aardappels onder de 5 graden worden bewaard wordt het zetmeel in de aardappel omgezet in suiker. De aardappel wordt bruin, zoet van smaak en kan niet meer worden gegeten. Zorg er daarom voor dat aardappels niet bevriezen.

Aardappel kunnen niet tegen stoten. Net als de mens wordt de aardappel blauw als deze te veel stoten krijgt. Bij het inschuren wordt de aardappel daarom heel voorzichtig behandeld en via de banden op de hoop gelegd. Doet u dat ook als u ze thuis heeft?

Aardappels zijn een levend produkt. Dat wil zeggen dat ook een aardappel ademt. Bewaar een aardappel daarom niet in plastic.

Andere wetenswaardigheden.

  • De smaak van de aardappel is mede afhankelijk van de grond waarin deze groeit.
  • Of de aardappel vast kokend of juist kruimig is, is afhankelijk van de hoeveelheid zetmeel in de aardappel. Een vastkokende aardappel heeft een lager onderwatergewicht dan een kruimige aardappel.
  • Er worden meer dan 350 aardappelrassen in Nederland geteeld.
  • De aardappel heeft van nature beschermlaagje. Door ze te wassen verwijderd u dit laagje. Hierdoor zal een aardappel eerder gaan rotten.
  • Aardappel planten die aangetast zijn door de phytopthora schimmel moeten direct worden vernietigd. Dit om te voorkomen dat de schimmel zich door de lucht verder verspreid. Dit geld voor iedereen die aardappels teelt.
  • Als u de aardappel door midden snijdt, ontstaat op het snijvlak een kurkachtig laagje. Zo beschermd de aardappels zich tegen uitdrogen en bacteriën. Als u dit laagje weg snijdt kunt u de rest van de aardappel gewoon eten.

Adresgegevens

Adres: Lange Molenweg 24
Postcode: 1842 EN
Plaats: Oterleek
Telefoon: 072-503-9707
Email: info@potjesakkerbouw.nl

Openingstijden

Maandag: 09:00 - 17:00
Dinsdag: 09:00 - 17:00
Woensdag: 09:00 - 17:00
Donderdag: 09:00 - 17:00
Vrijdag: 09:00 - 17:00
Zaterdag: 09:00 - 17:00
Zondag: Gesloten
En op afspraak
Copyright © 2021 Potjes Akkerbouw - Realisatie en hosting door GraphicGenie