• bedrijf-02
  • aardappelveld-03
  • tarweveld2

Suikerbieten teelt

 

Zaaien

Rotorkopeggen bieten zaaien gecoat bietenzaad

De suikerbieten worden al vroeg in het jaar, ongeveer 2e helft van maart, gezaaid. Maar voordat er gezaaid kan worden moet eerst de grond bewerkt worden om voldoende losse grond te hebben om het zaad te kunnen bedekken. Dit gebeurd met een rotorkopegg.  Het suikerbietenzaad wordt geleverd door Cosun. Daar gaan ook de suikerbieten weer naar toe nadat ze gerooid zijn. Het zaad heeft een coating. Deze coating zorgt ervoor dat alle suikerbietenzaadjes even groot zijn en goed worden opgenomen in de zaaimachine. In deze coating kan ook een gewasbeschermingsmiddel worden opgenomen, om zo het kwetsbare kiemplantje te beschermen.

 

Opkomst
Na ongeveer 4 weken komt het zaad boven met 2 kiemblaadjes. Al snel volgen ook de andere echte blaadjes. Je ziet de suikerbieten dan al op de regel staan. Dat wil zeggen dat als je op een afstandje naar het gewas kijkt, je al kunt dan de rijen zien waar de suikerbieten gezaaid zijn. Er worden ongeveer 100.000. zaadjes per ha gezaaid. Dit komt neer op 10 per m2. Nu is het natuurlijk niet zo dat alles wat gezaaid is, ook daadwerkelijk een bietenplantje wordt. We zeggen dat er voldoende bieten staan als 75 tot 80 % boven komt.

 

Groei

Eind mei, als de bieten al aardige plantjes zijn, wordt er geschoffeld. Dit zorgt ervoor dat de grond, die door regen vast is komen te liggen, weer los wordt. Ook  de onkruidjes die tussen de rijen staan, worden op deze manier verwijderd. Later wordt er nog een keer met de wieder doorheen gelopen, om het laatste  onkruid uit het gewas te krijgen. Zodra de bladeren van de suikerbieten elkaar raken en de grond dus geen licht meer krijgt, zal het onkruid niet meer groeien. De plant groeit niet alleen snel in blad, maar ook de wortel groeit hard. In de wortel wordt het suiker opgeslagen dat de plant maakt. Hoe meer zonlicht de plant krijgt, zoveel meer suiker slaat de plant op in zijn wortel.

 

Oogst

Rond augustus krijg je van de suikerbieten fabriek te horen wanneer je de suikerbieten mag leveren. De eerste leveringen zijn al in september. De suiker in de bieten is dan nog niet optimaal, maar de fabriek moet ook de tijd hebben om alle bieten te verwerken. De laatste bieten worden in januari opgehaald. Bij het rooien wordt het blad van de wortel afgeslagen en de knol (de wortel) wordt opgerooid. De bieten worden op een hoop worden gestort om daarna met een bietenkraan te worden opgeladen in vrachtwagens en weggebracht naar suikerfabriek in Dinteloord.

Meer informatie over suiker

Als u wilt weten wat er van de suikerbieten wordt gemaakt, kunt u kijken op De-wereld-van-suiker

Adresgegevens

Adres: Lange Molenweg 24
Postcode: 1842 EN
Plaats: Oterleek
Telefoon: 072-503-9707
Email: info@potjesakkerbouw.nl

Openingstijden

Maandag: 09:00 - 17:00
Dinsdag: 09:00 - 17:00
Woensdag: 09:00 - 17:00
Donderdag: 09:00 - 17:00
Vrijdag: 09:00 - 17:00
Zaterdag: 09:00 - 17:00
Zondag: Gesloten
En op afspraak
Copyright © 2021 Potjes Akkerbouw - Realisatie en hosting door GraphicGenie